Lovakról Lovakért

GaWaNi Pony Boy: Az Itancan és a Waunca ( A vezető és a követő)

“A legtöbb indián lovas ismerte a ló természetét. A ló ménesben élő állat. A ménest az itancan vezeti,és a többi tagja a ménesnek őt követi. A lovak tudják hogy az itancan-juk mindig a legjobbat akarja nekik. A lovaddal való kapcsolatodban te vagy a kétszemélyes ménesetek itancan-ja, az pedig csak természetes, hogy a lovad követ,ha tudja hogy csak a javát akarod.

Fontos,hogy megértsd a pszichológiát, ami a waunca mögött áll. A waunca-nak követnie kell az itancant, anélkül hogy annak döntéseit valaha is megkérdőjelezné.Ha nem így tenne, akkor az egész ménesi létnek az értelme kárba veszne, és a faj előbb vagy utóbb kihalna.

A híres mondás mögött: – A lovat odavezetheted a vízhez, de nem veheted rá hogy igyon.- több van mint gondolnánk. Rá lehet venni egy lovat hogy igyon. Ha egy ménes egy ivóhelyhez közeledik az intancan előremegy. Felméri a terepet,lehetséges veszélyek után kutat,majd iszik pár kortyot. Csak ha pár lépést hátralépett kezd el a ménes inni, miközben az itancan őrt áll. Ha a ménes tele itta magát és az itancan meggyőződött róla hogy nincs veszély akkor megy csak vissza és oltja ő is szomját. A vezető ezáltal oda vezette a ménest a vízhez és rá is bírta őket hogy igyanak.

Mint a kétszemélyes ménesed itancanja bármilyen feladatra rábírhatod a lovadat így. Ha a lovad elfogadott mint itancan, akkor mindig követni fog és alkalmazkodni fog  hozzád. ”

GaWaNi Pony Boy: Horse, Follow Closely