Lovakról Lovakért

Mark Rashid- Hibák

„…Persze, senki sem hibázik szívesen, legfőképp akkor nem, ha lovakkal foglalkozik.  A másik oldalon viszont elkerülhetetlen, hogy néha hibázzunk, ha jól akarjuk csinálni a dolgokat. Furcsa módon azt tapasztaltam,hogy azok az emberek akik elfogadták a tényt hogy néha hibáznak,sokkal kevesebbszer rontanak el valamit. Ezzel ellentétben azok az emberek akik egyáltalán nem akarnak hibákat elkövetni,és a legtöbb erőfeszítést is megteszik ennek érdekében, sokkal több problémával szembesülnek. (…)

Amit a legtöbb ember nem ért,az az ,hogy a lovak viselkedési problémái,és „rossz szokásainak” a nagy része csak annyira súlyos,mint ahogy mi megéljük őket. Sokszor sokkal súlyosabbnak tűnnek,mint amilyenek valójában. Hagyjuk magunkat összezavarni,mert nem értjük vagy nem tudjuk hogy hogyan kellene kezelni  az ilyen helyzeteket. Ha egy lónál jelentkezik egy rossz szokás, akkor azt gondoljuk, hogy elkövettünk valamilyen hibát, mert különben nem alakult volna ki ez a probléma. Ezért nem akarunk még több hibát elkövetni és inkább nem csinálunk semmit.

Ilyenkor teljes mértékben a problémára koncentrálunk és nem a megoldásra. Nemcsak hogy a megoldás sokszor ott van az orrunk előtt- a  „hiba” amit elkövettünk,sokszor egyben a kulcs is a megoldáshoz. Ez olyan, mint amikor egy telefonszám tárcsázásánál elütünk egy számot.  Egy olyan ember veszi fel a kagylót akire nem számítottunk és nagy valószínűséggel nem is ismerünk, de ez még rég nem jelenti azt,hogy ez a valaki nem tud valami olyannal szolgálni ami megkönnyíti az életünket.

Egy véletlen rosszul tárcsázott szám nem feltétlenül egy rossz szám. Egyszerűen csak nem az a szám amit tárcsázni akartunk. Ha el akarjuk érni azt az embert akit eredetileg fel akartunk hívni, akkor egyszerűen újra tárcsázunk. Azt gondolom, hogy egy hiba a lovakkal való foglalkozásban vagy egy ló-kiképzési folyamatában ugyanígy működik. Egy „hibával” nem azt az eredményt érjük el  amit szerettünk volna.  De ettől függetlenül  elérünk egy eredményt. Ha ez nem az amit szerettünk volna akkor megpróbáljuk újra. Nem szabad elfelejtenünk,hogy az amit válaszként kapunk a lótól egyszerűen egy információ. –nem több és nem kevesebb. Nem rossz és nem is jó,csak egy információ. Ez a válaszreakció a kérésünkre egy iránytű, ami megmutatja az utat, hogy merre menjünk tovább. Ez nem a vége valaminek,hanem épp hogy az eleje. Nem az amit az előbb elkövettünk,hanem az amit következőnek csinálni fogunk határozza meg,hogy képesek leszünk-e fejlődni a lovunkkal,vagy nem.

Lehet,hogy a hibák amiket elkövetünk ( a lovainkkal vagy az életben) nem mások mint lehetőségek. – lehetőségek,amelyek csak arra vártak,hogy valahol az életünkben adódhassanak. És egyáltalán: Ha valamit tanultunk belőlük,akkor lehet hogy nem is voltak igazi hibák….”

Mark Rashid: Whole Heart, Whole Horse ( Mark Rashid: Teljes Szív, Teljes Ló)

Fordította: Flor