Lovakról Lovakért

Pat Parelli : Hogyan fogjunk meg egy lovat

 

hr-140800-problem-01_gn

Megfogni egy lovat nem mindig könnyű feladat, mivel pont ez az érzékenység a feléjük való közeledés iránt, ami segített nekik túlélni több millió éven keresztül.

A lovaknak megvan az a belső képességük, hogy túljárjanak a ragadozó eszén. Amikor egy ember próbálja becserkészni őket , gyakran őt is ragadozónak nézik és minden tőlük telhetőt megtesznek,hogy az illető ne járjon sikerrel. Ha megpróbálod megfogni a lovad és ő igyekszik elkerülni téged, olyankor nem problémás, csak megpróbál túlélni.

Amikor a ló nem hagyja hogy megfogják, az emberek gyakran odahívnak másokat is és köröznek a ló körül, próbálják körbezárni. Ez pont olyan viselkedés amit egy farkasfalkánál is láthatunk például. Ebben a szituációban a ló sarokba szorítva érzi magát és könnyen pánikba eshet. Ilyenkor bekapcsol náluk a túlélő üzemmód, és képesek akár magas falakat is átugrani vagy átmenni az embereken.

Ez  gondolat elég extrémnek tűnhet elsőre, de meg kell értened, hogy a ló azért viselkedik így, mert számára ez a szituáció valóban extrém.Nem attól fél hogy valaki meg akarja fogni, hanem attól hogy elkapják és megeszik.

Megoldások:

  • Arra bátorítalak, hogy tekints a lovaddal való viszonyodra mint egy kapcsolatra. Ha a gyereked, vagy barátod elmegy előled olyankor is rögtön “problémásnak” titulálod- vagy elgondolkodsz inkább azon, hogy mi lehet a gond a kettőtök közötti kapcsolattal, amiért így reagál rád. Ahelyett, hogy különböző stratégiákat dolgoznál ki, próbáld meg a kapcsolatodat a lovaddal olyan szintre vinni, hogy veled akarjon lenni, és nem elfutni. Nem lókiképzés amire szűkség van ilyen esetben, hanem a kapcsolatotokon való dolgozás.
  • Ahelyett, hogy megpróbálnád becserkészni a lovat amelyik elfutott előleg, próbálkozz az ellentétével. Ha elkezded kergetni, azzal csak olajat öntesz a tűzre. Ha eltávolodsz tőle, akkor leveszed róla a nyomást, ezáltal könnyebben éred el hogy kövessen.
  • Minden egyes alkalommal amikor egy kötőfékkel vagy vezetőszárral közeledsz felé, tudja hogy mi fog következni, mivel mindig ugyanazt csinálod ilyenkor. Próbálj ki valami mást. Menj oda hozzá és simogasd végig  kötőfékkel, vagy csak pucold le, de ne próbáld meg megfogni. Vagy oda se menj hozzá, csupán sétálj ki a karámba, légy egy kicsit ott, majd hagyd ott a lovadat. Ezzel a kis változatossággal az ő viselkedése is hamar meg fog változni.

Ez csak néhány tanács, hogy hogyan tud könnyeben megfogni a lovadat, fontos hogy lásd, hogy ezek közül egyik sem agresszív , vagy büntetésen alapuló. Mindegyiknek a lényege hogy megtörje a ragadozó- növényevő korlátot és egy jobb ló-lovas kapcsolat alakulhasson ki köztetek

 

.

Forrás: http://www.parelli.com/catching-a-horse.html