Lovakról Lovakért

“5 tipp, ha megijed a lovad” – Clinton Anderson

 5 tipp, hogyan fékezz meg egy ijedős lovat – Clinton Anderson tanácsai segítenek, hogy felülkerekedhessetek lovad félelmén.

Mivel menekülő állat, a lovad természetéből adódóan félve tekint az őt körülvevő világra. Elvégre a lovak több ezer év alatt is fennmaradtak. Ez a „flight or fight” (menekülés vagy küzdelem) ösztönüknek köszönhető, ami az a képességük, amely segít eldönteni, hogy egy bizonyos veszélyhelyzetben elmeneküljenek, vagy maradjanak, és harcoljanak az életükért. A Te feladatod, hogy érzéktelenítsd a lovad annyi dologra, amennyire csak tudod. Minél több dologra érzékteleníted, annál könnyebben kezelhető és magabiztosabb lesz a lovad. Nem az a cél, hogy annyira eltompítsuk, hogy ne reagáljon, hanem inkább az, hogy megtanítsuk rá, hogy bízhat benned, akármilyen ijesztő dolog tűnik is fel, csak álljon meg és várja a te útmutatásodat.clinton-spooky-horse

1. Ne szembesítsd erőszakosan az ijesztő dologgal
Ha a ló fél valamitől, a legrosszabb dolog, amit tehetsz, az, hogy kényszeríted a megközelítésére. Ettől a ló csak még idegesebb lesz, és azt gondolja, valóban van oka a félelemre. Ha azt szeretnéd, hogy a lovad megnyugodjon, hagyj fel a direkt vonalon való megközelítéssel, mert az ragadozói magatartás, és kezdj el lószerűen gondolkodni, ahogy egy óvatos zsákmányállat tenné. Ahelyett, hogy kényszerítenéd, használd inkább a „közelítés-távolodás” elvét, ezt a lépésről lépésre érzéktelenítő technikát. Építs ki magabiztosságot az ijesztő tárgy megközelítése által, majd távolodj (távolítsd el a tárgyat), amikor a ló nyugodtan áll.
Ugyanezt a technikát használni lehet akkor is, ha terepen szembetalálkozunk valamivel, amitől a lovunk fél. Mondjuk, egy nagy pocsolya van előttünk, a lovunk lába földbe gyökerezik, a fejét felemeli, és nem hajlandó tovább menni. Mielőtt mást tanulnának, az emberek többsége először megsarkantyúzza a lova oldalát, vagy megcsapkodja a szár végével, hogy átmenjen a vízen. A ló, aki már amúgy is meg van ijedve, és az agya reaktív felét használja, még idegesebb lesz, amikor erőszakosan próbálod odavinni ahhoz, amitől fél, és elkezdődik egy vég nélküli harc a víznél.
Ahelyett, hogy kényszerítenéd a lovat arra, hogy átmenjen a vízen, használhatod a közeledés-távolodás elvét, és így elérheted, hogy az átkelés az ő ötlete legyen. Ebben a példában, amikor a lovat a víz felé lovagolod, pont mielőtt ő megállna, te megállítod, és hátralépteted (el a víztől), ami pontosan az ellenkezője annak, amire a lovad számítana tőled. Ő azt gondolja, hogy te majd erőszakosan bele akarod kényszeríteni a vízbe, de e helyett te hátraléptetted tőle. Ez kicsit olyan, mint egy macska egér játék. Minél inkább azt mondod „Ne menj, ne menj”, a lovad annál inkább közelebb szeretne kerülni a vízhez. Megalapozod a kíváncsiságát, míg végül ő maga sétál át nyugodtan a vízen az agya gondolkodó részét használva.
2. Ne próbálj trükközni

A legnagyobb hiba, amit az embereknél látok, amikor a lovuk megijed valamitől az, hogy elkezdenek sétálgatni körülötte, mondogatva „Erre, erre Drágám. Nem fog bántani”. Ironikusan, ez a viselkedés csak ront a helyzeten. Igazából, minél többet használod a közeledés-távolodás elvét, annál nyugodtabb, és kevésbé ellenszegülőbbé válik a lovad.
3. A jó pillanatban való engedés

Az időzítés – ami a nyomáson való engedést jelenti – nagyon kritikus pontja a ló kiképzésének, különösen érzéktelenítéskor. Amikor érzéktelenítesz egy lovat, sose vidd el a tárgyat/nyomást, amíg a ló nem áll meg és nem mutatja a nyugalom jeleit. Az ellazulás azt jelenti, hogy legalább az egyiket teszi az öt közül: nyalogatja a száját, leengedi a nyakát és a fejét, pihenteti a hátsó lábát, pislog, vagy nagy levegőt vesz. Hogyha elveszed a tárgyat amíg a ló mozgolódik és az agya reaktív felét használja, akkor pont azt tanítod meg neki, hogy féljen a tárgyról.
4. Ne mulassz el egy kiképzési lehetőséget

Ha a lovad megijed valamitől, ne hagyd figyelmen kívül a dolgot. Tekints erre úgy, mint egy kiképzési lehetőségre. Állandóan próbálkoznod kéne, hogy kiterjeszd a lovad komfortzónáját. A ló komfortzónája azt a környezetet és tárgyakat jelenti, ami számára ismerős és kényelmes. Amikor elkezdesz dolgozni egy lóval, kezdetben a komfortzónája nagyon kicsi lesz, mert még kevés helyzettel és dologgal találkozott. Minél többet foglalkozol vele és minél több dologgal találkoztok, annál nagyobb lesz a komfortzónája és annál nyugodtabbá válik.
5. Maradj nyugodt

Az ellenállás normális, különösen, ha egy új dolgot mutatsz a lovadnak. Nagyon gyakori, hogy egy ló toporog, felemeli a fejét, vagy ideges lesz, amikor először találkozik egy ijesztő dologgal. Ne veszítsd el a fejed ha ellenszegül neked. Inkább szánj rá időt és dolgozz a feladaton, érd el hogy a lovad elfogadja, amitől félt, és csak akkor engedj, amikor nyugodtan áll.

 

Forrás: HorseChannel.com 

Fordította: Hope