Lovakról Lovakért

Hempfling – Ismerd meg önmagad, hogy jobb vezető lehess

Klaus Ferdinand Hempfling:

Ismerd meg önmagad, hogy jobb lovassá válhass

2_OPENER_MS-M-_-9-16-KFH-672x372

/írta Anna Nordin, első megjelenése a svéd „Hippson” magazinban, 2006 Júliusában/

Július első hétvégéjén Klaus Ferdinand Hempfling ellátogatott Johannesberg Gard-ba, Észak Stocholmba, Svédországba. A „tánc a lovakkal” című könyvében leírja, hogyan érhető el dominancia büntetés nélkül, és összeszedett lovaglás laza száron. A három napos kurzus alatt megmutatta és elmagyarázta, hogyan kezdjünk el foglalkozni a lovakkal, majd kövessük ezt az utat.

Hét lovas a lovaikkal együtt vett részt a kurzuson, hogy megtanulják önmaguk elfogadását, megismerjék a szemléletet, és hogy hogyan foglalkozzanak a lovaikkal. (…) A munkája a lovak pszichológiáján, és a direkt és tiszta testbeszéden alapszik. Szerinte ezzel elérheted az őszinte és teljes önismeretet és a mentális és fizikai önkontrollt.

–          Nincs értelme elkezdeni lóval foglalkozni, mielőtt magadat megismernéd. –mondja ő.

Nincs kompromisszum, Klaus munkájában te magad vagy az első mérföldkő.

–          Vajon igazságos azt kérni, hogy a lovad koncentráljon, ha te sem vagy összeszedett? Korrekt dolog elvárni, hogy élvezetes legyen a munka, ha te is csak rutinból csinálod?

Ismeretlen lovak

A nyílt nap folyamán jelen lévő lovak mind újak voltak Klaus számára. Sosem találkozott velük korábban, és semmit sem tudott róluk. Azért akarta így csinálni, hogy a lovakkal való első találkozáskor ne legyen semmi elvárása vagy előítélete.  De ez azt is jelenti, hogy mi csak a feladatok megkezdését láthattuk a pályán, nem az igazi képzést vagy a lovaglást. Ekkor csak az volt a cél, hogy megmutassa, hogyan kellene elkezdeni, és mik azok a fontos dolgok, amiket muszáj tisztázni, mielőtt az igazi képzés elkezdődik. Az előadás egy négyszögletű, bekerített „picadero”-ban zajlott, aminek oldalai 10-11 m hosszúak voltak. A picadero egy spanyol szó, annyit jelent: lovagló pálya. Az átlagos lemozgató munkát egyáltalán nem alkalmazza. Klaus nem használ semmilyen „segéd” eszközt, például kikötőt, kínzó eszköznek tekinti őket, és teljesen rossznak. Ha valaki kiképzőszárat használ, annak mindig lazán kell lógnia, így a ló mindig „szabad”. Ez határozza meg azt, hogy te javaslatot teszel, nem pedig követelsz, így a ló szabadon és függetlenül mozoghat.

kfh

Ideges kanca

Az első ló az arénában egy ideges kanca volt, aki nem bírt megmaradni egyedül. Nagyon rövid idő alatt Klaus teljesen nyugodt állapotba juttatta. Kívülről látva olyan volt, mintha varázslat lett volna, vagy valamiféle „ló-suttogás”. De Klaus nem szeretné, ha kapcsolatba hoznák a suttogókkal.  Nyíltan és egyértelműen kijelenti, a lovakkal végzett foglalkozás pont ennek az ellenkezője. A lónak stresszes helyzetekben vezetőre volt szüksége, és ezt a vezetőt a minden helyzetben nyugodt és higgadt megjelenésű Klausban találta meg. Távolságot tartott a lótól, mert szerintem a lónak kell eldöntenie, hogy szeretne-e ráhagyatkozni egy vezetőre. Senkit sem erőszakolhatsz – inkább megadod az esélyt a lónak, hogy átengedje magát és kövessen.  Ha elnyered egy ló bizalmát, mindegy, mit teszel, bízni fog benned. Az a fontos, hogy egész idő alatt maradj ugyanolyan nyugodt, mert ez fontos a ló számára a helyzetek elfogadásában.

–          A munkám során sosem foglalkozom a problémával vagy a tünetekkel, mint olyan, például, hogy nem szívesen hagyja ott a ménest és eltépi magát a gazdája kezéből, csak hogy örömmel a legelőre rohanhasson. Csak az számít, hogy azonnal erős és stabil kapcsolatot alakíthassak ki ló és ember között, és ez megvéd minden eshetőségtől.Summer-Academy-Program-2014-541-672x372

Még nehezebb ismeretlen helyeken

Az ideges ló tulajdonosa elmesélte, hogy a legnehezebb feladat az, ha új helyzetbe kerülnek a lóval, mert akkor még idegesebb és feszültebb lesz.

–          Minden jól megy, amikor otthon vagyunk, de semmi sem megy máshol- mondta a hölgy.

Klaus azt válaszolta:

–          Egy nyugodt óceánon mindenki könnyen elhajózik. Viharban erre csak nagyon kevés ember képes. Ha a lovad igazán bízik benned, még a kritikus helyzetekben is nyugodt marad. Sosem tudsz minden élethelyzetre előre gyakorolni. Másfelől kiépíthetsz egy olyan kapcsolatot a lovaddal, aminél nem számít, milyen helyzetbe kerültök. A „veszélyes helyzeteket” gyakorolhatod ezerszer is, ha nem vagy vezető, nem lesz igazi eredményed.

–          Valójában a vezetés az, amin dolgoznunk kell, nem az, hogy minden új dolgot megmutassunk. Ne érzéktelenítsük mindenre a lovat. Érzékenység nélkül nem lesz jól lovagolható lovunk.

Elengedett testtartás

A nap folyamán Klaus nyugodt és elengedett tartása sosem változott. Ettől bizalomra méltó vezetőnek bizonyult minden ló számára, és nagyon gyorsan meg is bíztak benne. Klaus elmagyarázta, hogy itt nincsenek módszerek; itt csak te vagy és a ló. Az interakciók határozzák meg, mi működik. Mivel az ideges kanca vezetőt talált Klaus személyében, nem volt több oka a feszültségre. Leengedett fejjel állt Klaus közelében, és teljesen nyugodtnak tűnt. Akkor is, ha csettintett az ujjaival vagy csattintott az ostorral. Azt gondolnánk, hogy az ostor hangja a lovat még feszültebbé kéne, hogy tegye, de nem ez történt.

–          Ha te nyugodt és ellazult vagy, mindegy, mit teszel, a ló is nyugodt marad. Tehát itt nincs trükk vagy hókusz-pókusz, a kulcs a nyugalom megőrzése, és az, hogy higgy magadban.   Klaus szokott lócsemegét adni a lovaknak, de kiemelte, hogy ezzel vigyázni kell, a lovunk gyakran követelővé válhat. De ha egyértelmű vezető vagy, ez sosem fog problémává fajulni – a vezetőnek kell a legjobb táplálkozási helyet találni.

 – Folytatás hamarosan-

Az eredeti cikk: http://www.hempfling.com/hippson_article_series.pdf

Fordította: Hope