Lovakról Lovakért

Hogyan foglalkozzunk egy nyomulós lóval – Clinton Anderson

Clinton Anderson megoldásai, hogyan foglalkozzunk a rámenős vagy elrontott lóval.

Elkövetted már azt a hibát, hogy folyton csak dédelgetted a lovad és kiszolgáltad minden szeszélyét?  Megengedni a lovadnak, hogy lökdössön, jutalomfalatért nyaggasson és csipkedjen téged, ez elrontja a lovat – a ló rámenős lesz, és egyáltalán nem tisztel téged. Amikor egy 500kg-s állat a saját szeszélyei szerint viselkedik, ahelyett, hogy szót fogadna, nos, az veszélyes. Még rosszabb, ha nem korrigáljuk, mert a viselkedése agresszívvé is válhat. Hamarosan lehetséges, hogy harapni fog, rálép, vagy akár rúg bárkire, aki az útjába áll.

clinton-spoiled-horse

A legjobb mód, hogy orvosoljuk ezt a problémát és elnyerjük a tiszteletét az, hogy földről foglalkozunk vele. Egy tiszteletteljes ló készséges ló. Amikor arra kéred, hogy mozogjon, mozogjon, mozogni fog. Árnyékként követ téged, ha mozogsz. Amikor bemész a helyére, rád figyel és odajön hozzád, szeretne a társad lenni.

Minden alkalommal, amikor a lovad sunyít, megpróbál megharapni vagy megrúgni, rálép a lábadra, vagy meglök, nem tisztel téged. Beengedni a személyes teredbe egy olyan állatot, aki nem tisztel téged, nagyon veszélyes dolog.

A személyes tér tisztelete

Az első feladatod az, hogy ne engedd meg a lovadnak, hogy megsértse a tered.  Akármikor csak vele vagy, tartsd kint abból, amit én szeretek a személyes „hullahopp” térnek nevezni – ez egy kb. 1 méteres kör körülötted, ami a te saját biztonsági zónádként szolgál. Képzeld el, hogy van egy 1 méteres kör körülötted – olyan, mint egy láthatatlan elektromos kerítés. Amíg te be nem hívod őt a saját teredbe, neki tiszteletteljesen, biztonságos távolban kell lennie tőled.

Őszintén szólva nem igazán hiszem, hogy a legtöbb ló bántani szeretne minket. Egyszerűen csak nem képesek felismerni, hogy nagyobbak és erősebbek nálunk. A lovad durván tízszer olyan nehéz, mint te. Ő mondjuk a 600 kg-s kategória, és a lovasok általában 60-100 kg között vannak. A lovad valószínűleg nem akarja, hogy megsérülj, de a nagy mérete miatt, hogyha kapcsolatot teremt veled, az fájdalmas lehet. Például ha egy ló hasba rúg egy másikat, az esetleg felnyihog, elsétál néhány lépésnyire, majd újra legelni kezd, mintha semmi sem történt volna. Nem izgatja fel magát. De ha téged hasba rúg egy ló, te a kórházban kötsz ki hetekre, hét törött bordával. Ugyanaz a rúgás, de az eredménye teljesen más, mert te egy sokkal kisebb élőlény vagy.

Ha magabiztosan távol tartod a lovat a személyes teredtől, biztonságban foglalkozhatsz a lovaddal és a tiszteletét is kiérdemled.

Nyomás hátrafelé

Az egyik leghasznosabb feladat, hogy csírájában elfojthasd lovad nyomulós viselkedését az, ha irányítani tudod a vállait. Amikor a ló ellök téged, a fejét és a nyakát használja, hogy bemenjen a teredbe és elmozdítson téged abba az irányba, ami felé ő menni akar. A ló feje és nyaka alapvetően a „kormány kerék”. Minél jobban tudod irányítani ezt a „kormányt”, annál megbízhatóbb lesz. A ló teljesen másképp tekint rád, ha tudja, hogy el tudod küldeni az elejét, mert tudja azt is, hogyha erre képes vagy, akkor nem tud már elmozdítani téged. Ha a lovad egyszer tudja ezt a feladatot, bármikor használhatod, amikor a ló rád nyomul – etetéskor, vezetéskor, stb.

A nyomulós lóra való figyelés a mindennapi rutin részévé válik – figyelni kell arra, milyen viselkedést engedünk meg a lovunknak. Ha megtanítod neki, hogy reagáljon, és elmozduljon a nyomásból, sokkal tisztelettudóbb lesz.

Forrás : HorseChannel.com

Fordította : Hope