Lovakról Lovakért

8 dolog, amit jobb elkerülni

8 dolog, amit jobb elkerülni

BuckImage2

Már lefordítottuk, mi az a nyolc dolog, aminek egy jó lovasban meg kell lennie, most elhoztuk a lista párját, azt a nyolc dolgot, ill. tulajdonságot, amit jobb elkerülni.

“Most az összehasonlítás kedvéért részletesen végigmegyek azon a listán, ami leírja, melyik az a nyolc emberi tulajdonság, amit jobb elkerülni, mert az ilyen emberek sosem fognak boldogulni a lovakkal.

1. Intuíció hiánya.  Azok az emberek, akik nem látnak túl saját vágyaikon és akaratukon. Azt hiszik, hogy csak az létezik, ami a felszínen van.

2. Érzékenység hiánya. Azok, akik kevéssé képesek átérezni, vagy megérteni mások helyzetét, vagy tekintettel lenni bármire, ami a közvetlen környezetükön kívül esik. Képtelenek együtt érezni másokkal, vagy könyörületesnek lenni mások iránt.

3. Merevek. A merev emberek a fejükbe vesznek valamit, pontosan elgondolják, hogyan fogják csinálni a dolgokat, anélkül, hogy figyelembe vennék az eredményt, folytatják ugyanúgy – még akkor is, ha nem működik – mert a büszkeségük, az önérzetük, vagy a gőgjük nem engedi, hogy meghátráljanak, vagy változtassanak. Ez minden alkalommal garantálja a kudarcot.

4. Túlságosan uralkodó jelenlét. Egy személy szinte mágikus jelenlétéről beszéltem az előző nyolc tulajdonságnál, olyan személyről, aki teljes békében van, magabiztosan, mégis összhangban van a körülötte lévő világgal. A skála másik végén vannak azok az emberek, akik terveiket erővel, mindenkit elnyomva, önhitten próbálják megvalósítani.

5. Agresszív megjelenés. Néhány ember az erőszakos megjelenésen túl a gyakorlatban is alkalmazza azt. Ez a fajta fenyegető viselkedés gyakran visszafelé sül el, mert ennek a viselkedésnek természetes következménye az, hogy a ló nagy veszélyben érzi magát. Az emberek általában nem reagálnak jól erre a bánásmódra. Pont úgy, ahogy a lovak sem.

6. Határozatlanság. Nyilvánvalóan azok az emberek, akik nem elég elszántak és nem gyürkőznek neki a feladatnak, nem kapnak olyan eredményt, amilyet szeretnének.

7. Az alázat hiánya. Mindannyian ismerünk olyan embereket, akiket az egész beszélgetés alatt csak a saját mondandójuk érdekel, és másokra is rá akarják erőltetni a véleményüket. Szinte látható, mennyire agyalnak, lázasan gondolkodnak, hogyan terelhetnék vissza a szót önmagukra, és arra, hogy ők mit gondolnak a világról. Hogy tudna egy olyan ember tanítani, aki nem tud hallgatni? Ráadásul hogyan tudna valaki tanulni, aki nem hall senkit, csak saját magát?

8. Indulatosság és utálat. Azok, akik nem tudnak szeretni, gyakran úgy védekeznek az ellen, hogy megbántsák őket azzal, hogy inkább ők bántanak meg másokat előbb. Győzz le másokat, vagy téged győznek le.

Elég könnyű eldönteni, milyen típusú emberrel szeretnél inkább együtt lenni egy szobában. Pont ilyen könnyű a lovaknak is felmérni, milyen típusú embertől tudnak tanulni.

Forrás: Buck Brannaman: Believe

Fordította: Hope

Az előzményt, “A sikeres lovas alapvető tulajdonságai Buck Brannamantől”-t itt találjátok:

http://lovakert.hu/2015/05/a-sikeres-lovas-alapveto-tulajdonsagai-buck-brannamantol/