Lovakról Lovakért

Joe Camp: Ki mozgat kit?

BeginningGroundWorkCov3251Ki mozgat kit?

Légy ló. Légy a vezető ló.

Most finoman rázd meg a kiképzőszárat, és ugyanakkor mozgasd ide-oda az ujjad.
„Hátra! Hátra!”
Egyesek azt mondják, hogy a lovak nem kommunikálnak szavakkal, úgyhogy az a legjobb, ha nem használunk beszédet.  Visszaveti a testbeszéd használatát.
Én azt mondom, használj mindent, amid van, főleg a kezdetekkor.
Rázd meg a kiképzőszárat. Mozgasd az ujjad. Mond „Hátra!”
Sok oktató és kiképző egyetért abban, hogy a lovakat hátralépésre tanítani talán a legjobb, leghatásosabb gyakorlat, amit a kezdetekkor taníthatsz.
Miért?
Mert a legtöbb ló ritkán megy hátrafelé magától. Csak egy távoli vakfolt van a lovak látóterében, és az pontosan mögöttük van. Zsákmányállatként hátrafelé menni az ismeretlenbe egy olyan tevékenység, amit nem szívesen tesz. Úgyhogy amikor arra kéred a lovad, hogy hátralépjen, és ő ezt szívesen meg is teszi, az jól megalapozza és megerősíti a bizalmat feléd, és a vezetői szereped.
A hosszan tartó vagy gyors hátralépés nagyon szokatlan a ló számára, és ha egyszer sikerül eljutnotok egy pontra, használhatod bármikor, amikor a lovad „megőrül”, vagy bepörög, és elönti az adrenalin. A hátraléptetés megnyugtatja, mert az agya gondolkodó részét használja a reaktív oldala helyett, segít, hogy újra rád figyeljen, ne arra, ami felzaklatta. Továbbá ez a leggyorsabb, legegyszerűbb módja annak, hogy kiküld a lovad a személyes teredből, ha esetleg rád mászna.
Tanultuk és használtuk Monty Roberts csatlakozás módszerét a kapcsolatunkhoz. Ezután a vezetői szerephez (földi munka) ötvöztük Monty, Clinton Anderson, Pat és Linda Parelli módszereit, egy kicsit ebből, egy kicsit abból.
A kezdetekkor a személyes kedvencem Pat Parelli hátraléptetése, mert úgy gondolom, ez a legérthetőbb a ló számára. Kiképző pálcát használok, és pontszerű nyomást alkalmazok a ló szügyén – Parelli répabotnak hívja – csak annyi nyomást használva, hogy az kellemetlen legyen a ló számára. Azután megtartom a nyomást. A ló végül hátra fog lépni, hogy elmozduljon a nyomás elől.  Abban a pillanatban leveszem a nyomást, megdörzsölgetem és csak dicsérem, dicsérem, dicsérem.
Ez az a pillanat, amikor a ló tanul. Ahha, ez az. Ha így megérinti a szügyem, és én hátralépek, akkor a nyomás eltűnik. Tehát hátralépést akart tőlem.
(…)IMG_1327
Nos, valószínűleg annyi módja van a hátralépés tanításának, ahány edző és kurzustartó létezik. Nem az a fontos, melyiket választod, hanem az, hogy biztos lehess abban, hogy tényleg jól kommunikálsz a lovaddal. Akkor megérti, mit szeretnél kérni tőle.  Az a ló, amelyik szeretne veled dolgozni és bízik benned, mindent meg fog tenni, amit csak kérsz, ha tényleg tisztán érti a kéréseidet. Sosem (vagy nagyon ritka esetben ) azért nem tesz meg valamit a ló, mert nem akarja. A probléma gyakorlatilag mindig a trénertől ered. Tehát ha valami nem működik, lépj egyet hátra, és nézd meg, mit teszel. Tedd fel magadnak a kérdést: „Ha ló lennék, érteném ezt?”

Részlet     Joe Camp : Beginning of Groundwork c. könyvéből.
Fordította: Hope