Lovakról Lovakért

Bölcsesség szavai Ray Hunttól II. rész

 

 

A bölcsesség szavai Ray Hunttól II.
Ray Hunt2Fegyelem

Fegyelmezettnek kell lenned. A cégemnek szüksége van szabályokra. Ha iskolai tanár lennék, fegyelmet kellene tartanom; különben a gyerekek kifutnak a teremből. Vagy nem tudom tanítani őket, mert sétálgatnak a teremben, kifelé nézelődnek az ablakon, és semennyi figyelmet sem tanúsítanak irántam. Nem kell bunkónak lennem, vagy fegyvert használnom, hogy ezt elérjem.

Nos, ezt kapjuk a lovaktól is. És mi a te felelősséged? Nem más, mintha felnevelnénk egy gyereket. Így ez a ló átmegy rajtad, rád lép, olyan dolgokat tesz, amit te nem akarsz. Miért engeded neki ezeket? Ki az instruktor? Ki a tanító? Kinek kell odafigyelnie erre a csapatra?

Csak annyit kell tenned, hogy felajánlod a ló számára a helyes utat, nem különbözik attól, mintha nekem ajánlanád fel. Vagy irányítom a csapatot, vagy a csapat átmegy rajtam. Ha nem tudom működtetni a céget, vagy nem tudok irányban tartani egy hajót, akkor a cég tönkre megy, vagy a hajó egy másiknak ütközik. Tehát felelősségem van.

Ha egy cégben dolgozol, és rosszul végzed a dolgod, akkor bántani fognak téged? Nem, kirúgnak, és felvesznek valakit, aki pénzt keres számukra. Tehát te is felelősséggel tartozol azért, ahogy lovagolod a lovad. Talán nem, de nagy felelősséged van abban, hogy olyanná váljon a lovad, amilyennek Természet Anya teremtette. (…)

Hogyan csináljukray-hunt

Nem is igazán arról szól, mit teszünk, hanem hogy hogyan tesszük, amit teszünk. És minden, amit teszel, azért teszed, hogy eljuttasd a lovat oda, ahol irányíthatod az életet a testében, a lábain keresztül, a tudatán keresztül. Talán a tudat lesz az utolsó, mert nem érti. De hagynod kell teret számára a tanuláshoz.

Amit ajánlani tudok

Ez minden lónál működik. Lehet bátor irányító, vagy bármilyen idős, éles eszű musztáng. Van agya, gondolkodik, érez, és vannak érzelmei. Nos, nem a ló van értem; ez arról szól, mit tudok felajánlani a lónak, mit tudok visszaadni.
Ez teszi érdekessé számomra a dolgokat az utóbbi 40 évben. Még mindig tanulok. Talán én vagyok a legjobb tanuló ezekben a dolgokban, mert tudom, milyen sok dolgot kell még megtanulnom, ha kapcsolatba kerülök valamivel. Nem tudom, valaha elérem-e vagy sem. De ez nem riaszt el. Remélem, ti éritek el először, és így visszatérhettek majd, hogy segítsetek nekem.

 

Az első rész a honlapon, a folytatást is hamarosan megtalálhatjátok
Fordította: Hope
A cikk eredeti megjelenése angol nyelven: eclectichorseman.com