Lovakról Lovakért

A bölcsesség szavai Ray Hunttól 1.

Ray

„Az életemet többnyire lovak körül töltöttem. Amikor felnőttem, a családommal farmerek voltunk. A lovainkkal hordtuk a takarmányt. A lovak mindig is életem részét képezték.” mondta Ray Hunt. (…)
„ Az apám nagyon jó kocsis volt. A lovai mindig nyertesek voltak; sosem tette őket vesztessé. Lovas volt, és talán egy része átragadt rám is. Nagyon jól tudta megítélni a lovakat. Tudta mikor, és hogyan kezelje a dolgokat. Ezt csak akkor ismertem fel, amikor idősebb lettem. Ahogy idősebb lettem, mindent pontosan ugyanúgy csináltam, mint Apa, de nekem nem működött ugyanúgy. Tehát rájöttem, hogy van valami több a dologban, amit érzel itt bent érzel (a szívedben), együtt érzel vele, érzed őt; a bizalom átáramolhat a testén, de el is veheted tőle.”

A lovak érzékenyek
„A ló egy nagyon érzékeny állat. Képes érzékelni, ha egy légy száll rá. Ti, akik lovakkal foglalkoztok, tudjátok ezt, mert nyáron légyriasztót tesztek a lovaitok. Mégis úgy lovagoljátok őket, mintha nem éreznének. Álladzó lánccal, kikötővel, martingállal, kötelekkel, láncokkal, pálcával lovagoltok. Miért?
Lerombolod, amit Természet Anya alkotott.
Sokáig nagyon sok rossz dolgot tettem, amíg nem tudtam kijönni a lovakkal. El sem tudtam hinni. Nem tudtam haladni, vagy rendbe hozni a dolgokat. Nem vagyok büszke arra, amit mondok. Tom Dorrance eljött és azt mondta: ’Ray, ez valójában egyáltalán nem szükséges.’ És megmutatta, hogyan lehet másképpen csinálni.  Szinte ugyan azokat a dolgokat tettem, de a jelenlétem teljesen más volt. Remélem te is így viselkednél velem, és én is így mutatnék meg neked dolgokat, de meg kell adnom neked a kellő időt, hogy megtanuld.

Egy élethosszig tart
„Ismernem kell a munkám, tudni, mit próbálok átadni neked, és nem fogod egy nap alatt megtanulni. Egy életen át tart megtanulni, hogyan élj le egy életet. Sok fiatalt látok, akik négy vagy öt éve foglalkoznak lovakkal, és mindent tudnak. De valójában még a felszínt sem közelítik meg.  Lenyűgöző, mennyi mindent megtesznek a lovak ennek ellenére, és ha nem tenné, nem jutnánk túl sokra a lovakkal. Elképesztő, amit megtesznek a lovak, ha egyenrangúként bánunk vele.
Manapság mindenkinek át kell mennie ezen. Ha lenne egy cég, valószínűleg alkalmaznának engem, mert tudom, amit tudnom kell a munkámhoz. Bárki felléphet, és mondhatja azt, hogy ő „lókiképző”, és itt jön az áldozat. Bárki. Nem kell semmit sem tudnod ahhoz, hogy lóval dolgozz.”

Ami az embert akadályozza

„A ló sosem akar kihasználni téged. Pont olyan őszinte és igazmondó, mint bármi, amivel eddig dolgoztál. Nincs ego-ja, ami akadályozná. Nincs gőgje, ami akadályozhatná. Nem tudja, mit jelent nyerni vagy veszíteni.  Ez a négy dolog akadályozza az embereket. Nagyon szomorú.  Minden ló egyszerűen csak túlélni akart, ezt próbálják. Nos, én úgy próbálok dolgozni vele, mint saját magammal, és csak remélhetem, hogy szeretne velem dolgozni.”

Fordította: Hope
A cikk eredetileg az Eclectic Horseman 16.számában jelent meg.