Lovakról Lovakért

Miért nem használok zablát?

Miért zabla nélkül?

Joe camp

Egy jó ok.

Néha azt gondolom, tényleg buta vagyok. Mint akkor, amikor azt gondoltam, hogy jó dolog patkót felütni a ló patájára. Meg sem kérdőjeleztem.  Valójában, tudni akartam, miért jött hozzánk Cash úgy, hogy csak az elülső lábain volt patkó, a hátsókon egy sem, pedig nekem mindenki azt mondta, hogy a ló patái széttöredeznek a fém „cipő” védelme nélkül.  Pontosan ezt mondták nekem. Én pedig nem kérdőjeleztem meg. Ettől váltam butává. Nem kérdeztem. Legalábbis akkor.

Aztán egy napon azt olvastam, hogy a ló patájának hajlékonynak kell lennie. Ennek a hajlékonyságnak oka van. Segít a vérkeringésben, ezzel egészséges patát biztosít, hidraulikus segítséget biztosít az ízületeket, és inakat ért rázkódások ellen. Segít a szívnek a vér visszapumpálásában a hosszú lábakon keresztül. (…) A lovak több millió éven keresztül fennmaradtak patkó nélkül, és prédaállatként, menekülő állatként a patája talán a legfontosabb a túléléshez. Elegendő annyit mondanom, hogy minden lovunk „mezítlábas” , kőkemény patákkal, bármilyen talajon jól közlekednek. Jól megvagyunk a lovainkkal.

Kettő.

A brit oldalunknak hála kaptam egy üzenetet Sheila Thompsontól… megkérdezte, próbáltam-e már zabla nélküli kantárt. Itt megint butának éreztem magam. Előadok a lovakkal való bánásmódról, hogyan éreznek, mi a legjobb nekik, és még nem is gondolkodtam azon, hogy egy darab fémet teszünk a ló szájában lévő csontok közé ((…) Ez egy csont, sok idegvégződéssel.) és órákig otthagyom, mindegy, milyen finoman bánok a szárakkal. Egyszerűen csak sosem gondoltam bele. DSC_2191
Butaság.

Mielőtt tudatosult volna bennem, Sheila arra sarkallt, hogy adjak egy esélyt a Dr. Cook féle Zablanélküli kantárnak (ő Dr. Cook terjesztője az Egyesült Királyságban).

Kettőt rendeltem, és a rövid, de erőteljes „Metal in the Mouth” c. könyvet. Szent Isten! Nagyon sok rossz dolog van abban, ha fémet teszünk a ló szájába, és igazán szégyelltem magam. Nem fogom ide leírni Dr. Cook könyvét.  Minden elérhető ezen a honlapon http://www.bitlessbridle.com/ ,de kiemelek belőle néhány szempontot, ami nagyon megfogott:

Fém a csonton. Gondolkozz el rajta. Képzeld el, hogy néhány fogad hiányzik mindkét oldalon, egy fém rúd van a csonton a hiányzó résznél.  A ló szájának azon részén rengeteg idegvégződés található, és az ott lévő zabla jobb esetben nagyon kényelmetlen, rosszabb esetben fájdalmas is. Most képzeld el, hány ember rángatja a szárakat. Fájdalom okozta engedelmesség. Tanítás helyett. Csak a félelmemet tudom okolni, amiért elutasítottam a zabla eltávolítását. Féltem, hogy a lovam el fog rohanni, mindegy, mennyire figyelek oda rá, vagy milyen helyesen bánok vele. Biztos akartam lenni abban, hogy meg tudom állítani.
Szükséges ehhez zabla?
Nem.

Bármi is kerül a ló szájába (bármi!), az egyfajta „étel-érkezik” reakciót indít el az agyban, így az állít a tüdő és a gyomor felé vezető út közötti csapón, így a várt táplálék a gyomorba jut, nem a tüdőbe. Tehát amikor zabla van a ló szájában, nem képes teljesen felvenni az oxigént, kevesebb hasznosul, mintha minden a tüdőbe irányulna. Természetesen általában akkor kerül elő a zabla, amikor a ló feladatokat végez, gyakran megterhelőket, és szüksége van az oxigénre.
Láttál már ménest felszerelés nélkül, szabadon vágtázni?
Nyitva volt a szájuk?
Akármikor?
Zablával a szájában szinte mindig nyitogatja, mozgatja a száját. Kérdezd meg magadtól, miért, és ez milyen problémákhoz vezethet. Dr. Cook a honlapján nagyon behatóan válaszol ezekre a kérdésekre.

Nagyon sok más negatív hatása is van a zablának, de egy egyszerű ok egy pillanat alatt meggyőzött.
Cash-el mindig voltak nehézségek, amit az arab temperamentuma számlájára írtam. Amennyire szeretnivaló úriember volt földről, annyira menős volt nyereg alatt, tényleg rohanni akart (vagy legalábbis úgy tűnt). Egy jármódot sem akart megtartani, mert mindig gyorsabban akart menni. Nem akart megállni. Nem akart nyugodtan állva maradni. Nagyon sokat dolgoztunk ezen, te meg én, és fejlődtünk is, de nem sokat. Elvégre ő egy arab.
Amikor végre elállt az eső annyira, hogy kipróbálhassam az új kantárt, és azonnal lenyűgözött. Teljesen ledöbbentem. Minden, amit eddig írtam, az „arabos” viselkedés, eltűnt. Komolyan. Eltűnt! Cash azonnal megállt egy kis hátradőlésre, a szárakra nem is kellett nyomást kifejtenem. Ha nem kértem, hogy mozogjon, akár fél órát is boldogan állt egy helyben, és szívesen megtartotta bármelyik jármódot.

Dr. Cook nem lepődött meg, amikor ezt elmondtam neki. Ismert minden tudományos kutatást és okot, amiért ezt a reakciót válthatja ki a zabla, és rengeteg olyan történetet hallott, mint az enyém. De én még mindig mosolygok. Cash hirtelen ugyan olyan csodálatos lett nyeregből, mint földről. Tényleg eggyé váltunk.
Kérlek, ne zárkózz el ettől. A lovad és a saját érdekedben is. Ahogy mindig mondom, ne csak az én szavamra hagyatkozz. Gyűjts információt! Olvasd el Dr. Cook könyvét és/vagy a honlapján olvasható információkat, és adj neki egy esélyt. Le fog nyűgözni.
(…)
Most mind a négy lovunk zabla nélkül megy. Sokat lovagoljuk őket kötőfékkel, vagy puha hackamore-ral. Próbáljuk a lábainkat és testsegítséget használni a szárak helyett. Mindketten Stacy Westfall-lá szeretnénk válni, ha felnövünk 🙂 stacy-westfall

 

 

Ha még nem ismered Stacy Westfall-t, meg kell nézned ezt a videót: http://www.youtube.com/watch?v=TKK7AXLOUNo
De ne próbáld ki otthon helyes felkészülés nélkül. Ez az, amit jelenleg otthon csinálunk, megpróbáljuk a szárakat olyan kevéssé használni, amennyire csak lehet. Felépítjük a lovainkkal való kommunikációt a lábainkkal, üléssel és testbeszéddel. És reméljük, hogy még sok időnk lesz ezen dolgozni!
Joe

Forrás: Joe Camp, thesoulofahorse.com
Fordította: Hope

Egy gondolat ezen: “Miért nem használok zablát?