Lovakról Lovakért

A bölcsesség szavai Ray Hunttól III.részlet

Félelem és fegyelem

Ray

A sarkantyú nem különbözik az ostortól vagy a pálcától. Csak egy segítség, a fegyelemhez. Nem kellene félnie az ostortól, a sarkantyútól, a pálcától, a szártól. Nem kellene félnie tőle. De ahogy a legtöbben használják „Jobban teszed, ha félsz tőle, különben megsérülsz.” Aki ezt teszi, az rosszul gondolkodik. A ló nem akar megsérülni, pont úgy, ahogy te, vagy én sem. Tenned kell valamit azért, hogy a helyes dolog könnyű, a helytelen pedig nehéz legyen a ló számára. De sosem bánthatod a lovat szándékosan.
Régen szabályaink és irányelveink voltak. Nem volt semmi pénzünk. Ez még a ’20-as, ’30-as években volt. Csak magunk voltunk. Amikor az apád mondott neked valamit, te nem csak álltál és nézelődtél, hanem megtetted. Nem mondtad „miért”, vagy „én nem így gondolom”, esetleg „adj egy jobb indokot”. Úgy tetted, ahogy mondták, mert neki kilenc konok gyereke volt, akit etetnie kellett.
Amikor mondott nekem valamit, megtettem, és nem féltem. De ha nem tettem meg, tudtam, hogy el fog fenekelni. Tehát a fegyelem, tisztelet és félelem nagyon közel állhatnak egymáshoz, de valójában olyan más, mint a nappal és az éjszaka.

Sokszor, amikor kapsz egy választ, talán azt hiszed, hogy fél tőled. Sose viselkedj úgy, hogy félni kezdjen tőled, én nem akarok félelmet. De a lehető legnagyobb tiszteletet akarom. Ezt nem máról holnapra fogod elérni. Amit adok, azt kapom vissza. Amit adok, azt tudom visszakérni. Olyat nem kérhetek tőle, amit nem adtam neki. Olyat nem tudok visszakapni tőled, amit nem adtam neked, amikor tanítottalak. Azt a magatartást kell tanúsítanom, amit te is megtanulhatsz, így ezt kaphatom vissza. Tehát hogy teheted ezt? Fogsz egy erősebb pálcát, és pokolian reméled, hogy működni fog? Nem vagyok nyers, csak az igazat mondom.

Egy ok, hogy miért
Ennek innen kell jönnie (a szívedből). Az emberek a lovaikon dolgoznak; a lovaik rendben vannak, a szívednek kell a helyén lennie.
Azt kérdezed, miért csinálok dolgokat. Neked egyiket sem kell csinálnod.  De van egy oka annak, hogy azt csinálom, amit, és az az ok maga a ló. (…) Gyakran megkérdezem az embereket „nos, miért csináltad ezt?”. És ők azt mondják: „Hát, azt mondták, hogy ezt kell csinálni.” Mi? Hogy tudna a ló bármit is tanulni, ha még te magad sem tudod, mit miért teszel?
Nézd, min kell a lónak keresztülmennie. Kérem, én nem hibáztatok senkit. De tudd, hogy hol tartasz. Valóban meg tudod tanítani ezt a dolgot? Mindenkinek meg kell legyen a lehetősége arra, hogy másokat tanítson, de mennyire remélheted, hogy segíthet megérteni a dolgokat? Azt gondolom, képesek vagytok a feladatra; remélem, megtanuljátok megérteni, ami történik.
Lenyűgöző, mit tanulhatsz, miután megtanultál mindent, amit lehetett. Néhány ember azt gondolja, hogy már mindent megértett, pedig csak a felszínt kapargatja. És ez még fontosabb, hogy ez nem lehetséges. Arról beszélek, hogy sok ember sohasem fogja elérni ezt a célt. De ez nem számít.
Próbálj meg a helyzet magaslatán állni. Amikor a lovad kezd nagyon problémássá válni, vonulj vissza, és tegyél kevesebbet. Ez nagyon nehéz az emberek számára. Miért? Félnek attól, hogy elvesznek. Főleg a férfiak. Nagy kalapjuk van, magas sarkú csizmájuk, és igazán makacs emberek. Nem igazán fogékonyak arra, amit mondok; túl makacsak. A hölgyekkel egy kicsit könnyebb, mert gyakran megvárják, hogy a férjeik hozzák meg a döntéseket, és kicsit visszahúzódnak. Ezen a ponton azt kívánom, bárcsak egy kicsit át tudnának venni ebből a férfiak, így ők is képesek lennének a visszavonulásra. Akkor csak egy kicsit bátrabbá kellene tenni a nőt, és az csodálatos lenne, de ezt nem teheted meg.”

Őszintének lenni

„Szükséged van falakra és elhatározásokra, ha azt keresed, amiről beszélek. Ha nem, az még nem tesz rosszá. Mit szeretnél csinálni vagy elérni? Mit vagy képes elérni? Ez a te koncentrációdon, koordinációdon és reflexeiden múlik. De a koncentráció még közel sem elég.
Az ember nem biztos magában. Sok emberben nincs önbizalom. Ez azért van, mert nincs tapasztalatuk.
A bizonyosság definíciója az, hogy tudod, hogy fel vagy készülve az elképzelhetetlenre.
Azt mondod: „Talán megijeszt majd, talán bakol, talán elesik, talán ágaskodni fog.” Nos, nézd, mivel dolgozunk. Ő tudja, hogy nem tudod kezelni, és nem téved. Talán tenni fog ezek közül a dolgok közül valamit (ágaskodik, bakol, etc.) mert valami esetleg megijeszti, esetleg megugrik és elesik, és az emberek még mindig nem tudják kezelni, de folytatni akarják a lóval való munkát. Ha a ló egyszer csak gyorsan megfordul, ők leesnek.
Tehát újra: a magabiztosság az, ha tudod, hogy fel vagy készülve az elképzelhetetlenre, és nem tudom, ez hogy lenne lehetséges tapasztalat nélkül. Ettől még nem leszel rossz. Tudd, hol tartasz most, ismerned kellene a korlátaidat. Ez nem bűn, vagy hiba. Őszintének kell lenned a társiddal. Ha őszinte vagy, az segít távol tartani a bajt.
Ray Hunt

Forrás: eclectic horseman
Fordította: Hope