Lovakról Lovakért

Szándékosan lépett rám a lovam?

Okkal lépett rám a lovam?did-my-horse-step-on-my-foot-on-purpose

„Tegnap a lovam rálépett a lábamra. Nem „LOL”. Fájt. Utána arra gondoltam, lehetséges, hogy a lovam nem tisztel engem? Tudja, hová teszi a lábát. Ha lenne egy csikója, rá is rálépne? Fészkelődött, amikor nyergeltem (nem emlékszem, hogy korábban bármikor is rám lépett volna), és a hátsó lábával rá lépett, mikor próbáltam megnyugtatni. Nem tudom biztosan, hogy a szárakkal elfordítottam-e a fejét, de ha nem, akkor is: nem az ő feladata tudni, hol a lába? Ha egy sártócsa lett volna, biztosan kikerüli. Az idő nagyon szép volt és ő már nem rám figyelt, hanem a legelő felé nézelődött.
Talán buta vagyok… de valami vélemény erről? Ez a tiszteletlenség jele volt?”

Nagyon érdekes gondolatot olvashattunk itt. A gondolat, miszerint tudná, hova teszi a lábát, ha egy tócsa vagy egy csikó lenne ott, halálpontos volt. Talán mindenki tudja, aki régóta lovazik, hogy a ló nagyon jól el tudják kerülni, hogy a lábuk megérintsem valamit, például pocsolyát, hogyha NEM akarnak oda lépni.

Azt gondolom, hogy ez a te viselkedésed következménye volt, nem az övé. Egyszerűen nem érdekli annyira a lábad, mint egy pocsolya. Szomorú gondolat, de…
Arra tippelnék, hogy talán pontosan fogalmaztál, amikor azt mondtad, hogy nagyon zavart volt, nem figyelt rád, és a legelőt nézte. Kellene, hogy legyen némi felelőssége azzal kapcsolatban, hogy valamilyen mértékben mindig figyeljen rád, és te is felelősséggel tartozol azért, hogy valamilyen mértékben mindig figyelj rá. Úgy hangzik, mintha óvatos lettél volna, mert ő zavart volt… ez az előtt, vagy az után történt, hogy rád lépett? A feladatod része az is, hogy észrevedd, ha ideges, és ezt korrigáld, vagy felismerd, hogy óvatosnak kell lenned, mert a zavartsága ahhoz vezethet, hogy bizonyos fokig figyelmen kívül hagy téged, ami veszélyes lehet.
A legtöbb emberre rálépő ló, akivel találkoztam zavart volt, és nem figyelt a körülötte lévő személyre, Ez szintén elmond valamit a gondozó és a ló kapcsolatáról. Bizonyosodj meg arról, hogy a lovad tisztel annyira, hogy még akkor is figyel a személyes teredre, amikor ideges/izgatott.
Szerencsére már nem is emlékszem arra, mikor lépett rám utoljára ló, talán csak azért, mert nagyon felkészült vagyok, elvárom a jól képzett lovaimtól, hogy odafigyeljenek rám, de én is mindig nézem őket, hol is járnak mentálisan. Amikor fiatal lovakkal foglalkozom, még inkább felelősséggel tartozom magam iránt, és éberebb vagyok és megvédem magam.

Képes a ló „megcélozni”, és rád lépni? Én biztos vagyok benne. Láttam, ahogy a lovak célba vettek és direkt ráléptek dolgokra: ponyva, kutya és más dolgok… de őszintén remélem, hogy a lovam nem célzott rám!
Eredeti cikket írta: Stacy Westfall
Forrás: westfallhorsemanship.com
Fordította: Hope